27 Şubat 2010 Cumartesi

Apaçık Bir Tebliğ

Cenâb-ı Hak buyuruyor:
“Sizden, hayra dâvet eden ve iyiliği emredip kötülükten men eden bir topluluk bulunsun. İşte onlar felâha erenlerdir.” (Âli İmrân, 104)

Rasûlullah (sav) buyuruyor:

“Bizden bir şey işitip, onu aynen işittiği gibi başkalarına ulaştıran kimsenin Allâh yüzünü ak etsin! (Çünkü) kendisine bilgi ulaştırılan nice insan vardır ki, o bilgiyi, bizzat işiten kimseden daha iyi anlar ve tatbik eder.” (Tirmizî, İlim, 7)

Malcoml X Harlem sokaklarında serserilik yapan, her tür pisliğe dibine kadar batmış, genç yaşta alkol ve uyuşturucu müptelası olan bir gencin, nasıl olup da efsanevi bir lidere dönüştüğünü gözler önüne seriyor.

Babası zencilerin anavatanına dönmeleri gerektiğine inanan bir papazdır; inandıklarını söylemekten çekinmeyen gözüpek bir insandır. Şaibeli bir trafik kazasında hayatını kaybeder. Çok geçmeden annesi de bu ırkçı taciz ve tedhişe dayanamayıp aklını yitirir. Sekiz kardeşiyle beraber kimsesiz kalan Malcolm'un önünde artık her türlü pisliğe ve serseriliğe bulaşabileceği bir hayat vardır. Onun kişiliğinde olan her zaman yeni arayışlar peşinde koşma ve bulunduğu ortamda hep bir numara olma arzusu onu kısa zamanda bulunduğu pislik ortamında da zirveye ulaştırır. Bir hırsızlık suçundan hapishaneye düştüğünde henüz 21 yaşındadır.

Hapishane; onun üç önemli dönemden oluşan (hapishaneye girdiği zamana kadar olan serserilik, Hacc'a gidinceye kadar olan ırkçılık ve Hacc'dan döndükten sonraki İslam liderliği dönemi) hayatının ilk dönüm noktasını oluşturur. Burada kendini okumaya veren Malcolm, temel öğrenim ve kültürel birikimi tamamlar. Hapishanede Elijah Muhammed'le tanışır, kendini "İslam Milleti" hareketine adayan Malcolm, karizmatik kişiliği ve güçlü hitabetiyle kısa sürede hareketin içinde sivrilir. Artık kitleler ve basın Elijah Muhammed yerine onunla ilgilenmektedir. Fakat hayatı devamlı bir arayış içerisinde geçen Malcolm, daha sonra peygamberliğini ilan edecek Elijah Muhammed ve hareketinin İslam'la tezat oluşturan taraflarını görmekte gecikmez. Bunun üzerine Elijah Muhammed ve hareketinden kopar.

Bu olay onun ve başlattığı hareketin gerçek ve bağımsız bir kişilik kazanmasını sağlar. Yeni bir hareketi; yeni bir inanç ve anlayışla; anavatanı olan Afrika'yı, bir takım İslam ülkelerini ziyaret etmek ve Hacc'a gitmekle gerçekleştirir. Hacc'a gittikten sonra el-Hacc Malik el-Şahbaz olarak ismini de değiştiren Malcolm'un; İslam lideri olarak kitleleri etkilediği dönem bundan sonra başlar. Bir suikast sonucu 1965 Şubat'ında hayatım kaybeder. [Altınoluk Dergisi, 1993-Haziran, Sayı:088, Sayfa:036]

Her Güne Kelime

tedhîş: dehşet verme, dehşete düşürme; şaşırtma, korkutma, yıldırma

müptela: 1. bağımlı. 2. tutulmuş: 3. âşık, vurgun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder