25 Haziran 2010 Cuma

Üç Aylar Bir Muhasebe Mevsimidir

Cenâb-ı Hak buyuruyor:

“Ey inananlar! (Allah'ın yasakladığı herşeyden Allah adına uzak durun ve) Allah'tan sakının. Herkes yarın için (kıyamet günü için) neler hazırladığına baksın. Allah'ın emirlerini yerine getirmemek ve yasaklarına uymamak suretiyle Allah'tan çekinin. Çünkü Allah, yaptıklarınızdan (en ince noktasına kadar) haberdardır.” (Haşr, 18)


Rasûlullah (sav) buyuruyor:

"Kul bir hata işlediği zaman kalbine siyah bir nokta düşer. Eğer tevbe edip affını dilerse, kalbi bu lekeden temizlenir, cilâlanır. Ancak tekrar günaha dönerse bu noktalar çoğalarak kalbin tamamını kaplar. İşte Allah Teâlâ'nın Kur'an'da zikrettiği (el-Mutaffifîn 83/14) kalbin kirlenmesi (paslanması) budur. " (Tirmizî, Tefsîr, 83; İbn Mâce, Zühd, 29)


Üç aylar, kendimizi denetleme, değerlendirme bakımından çok önemlidir. Bir kere daha geçmişimizin muhasebesini yapıp, geleceğe hazırlıklı olmanın tedbirlerini almalı ve sormalıyız:

"Ey Allah'ı seviyorum diyen insan! Borçlu olduğun kulluk vazifeni yapabiliyor musun?

Peygamberi seviyorum diyen müslüman! Onun sünnetini, ahlâkını yaşıyor musun?

Kitabım Kur'an'dır dediğin halde emirlerine sarılıp yasaklarından kaçınıyor musun?


Allah'ın nimetlerini yediğin halde şükrünü yerine getiriyor musun?

Ölümün hak olduğunda da şüphe yok. Şu an ölüme hazır mısın?

Geçen yılın bu mübarek günlerinde beraber olduğun halde, şu anda göremediğin eşin, dostun, akraba ve arkadaşlarını düşünüp kendine çekidüzen verebiliyor musun? (Vehbi Akşit, Altınoluk Dergisi, 2000, Ekim)


Her Güne Bir Esma-ül Hüsna

el-Âhir: Varlığının sonu olmayan.


Kısa Günün Kârı

Geçmişinin muhasebesini yap ve “geleceğe” hazırlan!


Lügatçe

âşikar: Belli, açık, meydanda.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder