30 Nisan 2010 Cuma

Vazgeçtiniz Değil mi?

Cenâb-ı Hak buyuruyor:

“Ey iman edenler! Şarap, kumar, dikili taşlar (putlar), fal ve şans okları birer şeytan işi pisliktir; bunlardan uzak durun ki kurtuluşa eresiniz. Şeytan içki ve kumar yoluyla ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi, Allah'ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık (bunlardan) vazgeçtiniz değil mi?” (Mâide, 90, 91)


Rasûlullah (sav) buyuruyor:

“Kim bir kötülük görürse, onu eliyle değiştirsin. Şayet eliyle değiştirmeye gücü yetmezse, diliyle değiştirsin. Diliyle değiştirmeye de gücü yetmezse, kalbiyle düzeltme cihetine gitsin ki, bu imanın en zayıf derecesidir.” (Müslim, Îmân 78. Tirmizî, Fiten 11; Nesâî, Îmân 17)

Genç Okuyucum!


Alışkanlıklara doğru atacağın ilk adıma bilhassa çok dikkat et. İyice düşün ve irâdene sahip ol; kötülük yolunun çamuruna basmamaya çalış; tâ ki sonra ayağını yıkamak zahmetine katlanmaya mecbur olmayasın. Kumar masasında, meyhâne köşelerinde, kahve peykelerinde (sedirlerinde) ömür geçiren nice bedbaht görürsün ki, bunlar hep ilk adımın kurbanıdırlar.

Bu bahiste ailenin ve bilhassa mektebin vazifesi ve mesuliyeti havsalaya sığmaz derecede büyüktür. Aile ile mektep, el ele vererek, îtiyatlar üzerinde hassasiyetle durmaya ve bir taraftan, çocuklara, henüz müsait bir çağda iken, iyi ve temiz îtiyatlar ve huylar kazandırmaya, diğer taraftan da onları kötü îtiyat ve huylara karşı korumaya mecburdur. Unutulmamalıdır ki, terbiyenin bir rolü düşmüşü kurtarmak ise, diğer bir rolü de henüz düşmemişi korumaktır. (Ord. Prof. Dr. Ali Fuad Başgil, Gençlerle Başbaşa, Syf: 42, Kubbealtı Neşriyat, 2009-İstanbul)


Her Güne Bir Esma-ül Hüsna

er-Rezzâk: Bütün mahlûkatın rızkını veren.


Lügatçe

cihet: 1. Yan, yön, taraf. 2. Sebep, vesîle, bahane, ilgi.
îtiyat : Âdet edinme, alışma; alışkanlık.
havsala: Zihnin bir şeyi anlama ve kavrama kabiliyeti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder