28 Nisan 2010 Çarşamba

Bal Arısına Yapılan İlham

Cenâb-ı Hak buyuruyor:

“Rabbin bal arısına: Dağlardan, ağaçlardan ve insanların yaptıkları çardaklardan kendine evler (kovanlar) edin. Sonra meyvelerin her birinden ye ve Rabbinin sana kolaylaştırdığı yaylım yollarına gir, diye ilham etti. Onların karınlarından renkleri çeşitli bir şerbet (bal) çıkar ki, onda insanlar için şifa vardır. Elbette bunda düşünen bir kavim için büyük bir ibret vardır.” (Nahl, 68, 69)


Hz. Âişe (ranha) anlatıyor:

"Rasûlullah (sav) helva ve balı severdi." (Tirmizî, Et'ime 29, (1832))



Bir canlının görüşünün ardında onun yaşam biçimi vardı; yaşam biçiminin ardında, dünyanın geri kalan kısmı ile arasındaki ilişkiler ve bu dünyadaki görevleri... Balarısının morötesini gören gözlerine ışık 150 milyon kilometre uzaktan geliyor; balarısı bu renkle bezenmiş çiçekleri dolaşırken yüzlerce tür bitkinin tozlaşmasını sağlıyor; bu bitkilerden de her biri en az o kadar karmaşık bir ilişki ağıyla bütün dünyayı dengede tutan bir muhteşem sistem içinde kendilerine düşen ayrı ayrı görevleri yerine getiriyordu. Kısacası, herhangi bir şey, her şey demekti bu dünyada. (Ümit Şimşek, Altınoluk Dergisi, 2003-Aralik, Sayı:214, Sayfa:044)


el-Hakem: Hüküm sahibi.


Lügatçe

çardak: . 1. Tarla, bahçe vb. yerlerde ağaç dallarından örülmüş barınak. 2. Asma vb. bitkilerin dallarını sardırmak için direklerle yapılmış yer.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder