1 Mayıs 2010 Cumartesi

Trafikte de Müslümanız

Cenâb-ı Hak buyuruyor:

“Ey iman edenler! Allah'tan korkun ve herkes, yarına ne hazırladığına baksın. Allah'tan korkun, çünkü Allah, yaptıklarınızdan haberdardır.” (Haşr, 18)


Rasûlullah (sav) buyuruyor:

“Müslüman, dilinden ve elinden müslümanların zarar görmediği kimsedir.” (Buhârî, Îmân 4-5, Rikâk 26; Müslim, Îmân 64-65.)


Trafik Sorunu İnsan Sorunu


Kırmızı ışıkta geçmeler, hatalı sollamalar, yoldan hızla geçerken kaldırımda yürüyen insanın üzerine çamur sıçratmalar, şerit ihlali ile en ön sıraya kaynamalar, yolun ortasında yolcu indirip - bindirmeler, olmayacak yere park yapmalar, başkasının aracına vurup kaçmalar, gereksiz yere uzun göz alıcı far yakmalar, gereksiz selektörlerle öndekini karşıdakini rahatsız etmeler, çarptığı insanı orada bırakıp ortadan kaybolmalar, vs... Bunlar bir hukuk ihlali ise, hukuku ihlal edilenler haklarını almayacaklar mı?

Ben her trafik olayında bir "insan problemi" bulunduğunu düşünüyorum. Bir gözetleyicinin bulunmadığına inanıldığında kural dışılığa kaymak genel davranış haline gelmişse...

Bu, ait olduğumuzu zannettiğimiz değer yargılarının, yeterince içselleştirilmediği, en küçük kaytarma fırsatlarından istifade için pusuda bekleyen bir yanımız bulunduğu anlamına gelmektedir.

İslam, yeterince içselleştirilmiş olsaydı, o zaman insanlar, kendilerini, somut bir gözetleyiciden çok daha etkili biçimde, "ilahi bir gözetim" in etkisi altında hissederlerdi. Bunun iç disiplinine Kur'an "Nerede bulunursam bulunayım, Allah benimle beraber" bilinciyle, Hz. Peygamber (sav) de "Allah'ı görüyormuş gibi bir hayat yaşamak" bilinciyle kavuşmamızı tavsiye ediyor. Can yakıcı kaza haberlerinden kurtulacağımız günler, inanıyorum ki, bizim "Daha insan" olacağımız günlerle gelecek. (Ahmet Taşgetiren, 11.12.2008)


Her Güne Bir Esma-ül Hüsna

el-Habîr: Her şeyin gizlisinden haberdar olan.

Lügatçe

ihlal: 1. Bozma, zarar verme. 2. Yasa ve düzene uymama.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder