2 Ağustos 2010 Pazartesi

Emsalsiz Adalet

Cenâb-ı Hak buyuruyor:
“Ey iman edenler! Allah için hakkı ayakta tutan, adaletle şahitlik eden kimseler olun. Bir topluluğa duyduğunuz kin, sizi âdil davranmamaya itmesin. Adaletli olun; bu, Allah korkusuna daha çok yakışan (bir davranış) tır. Allah'a isyandan sakının. Allah yaptıklarınızı hakkıyla bilmektedir.” (Mâide, 8)
Rasûlullah (sav) buyuruyor:
“Verdiği hükümlerde, ailesinin ve halkın yönetiminde adaletli davranan yöneticiler, kıyamet gününde Allah Teâlâ’nın yanında nurdan yüksek koltuklar üzerinde otururlar.” (Müslim, İmâre 18. Nesâî, Âdâbü’l-kudât 1)
Adaletli Peygamberim
Abdurrahman b. Ebî Leylâ (ra) babasından rivayetle an­latıyor: "Üseyd b. Hudayr (ra) güler yüzlü, şakacı ve salih bir kimse idi. Yine bir gün Rasûlullah'ın (sav) huzurunda iken konuştuklarıyla sahabeleri güldürüyordu. Bu sırada Rasûlullah (sav) bir ikaz anlamında parmağıyla Üseyd'in böğrüne dürttü. Üseyd (ra):
“-Yâ Rasûlallah! Canımı yaktınız,” dedi. Rasûlullah (sav),
“-Öyle ise sen de kısas yap,” buyurdu. Üseyd (ra),
“-Yâ Rasûlallah! Fakat sizin üzerinizde gömlek var, ben de ise yoktu,” dedi. Bunun üzerine Rasûlullah (sav) gömleği­ni kaldırdı. Üseyd (ra) Rasûlullah'a sarılıp açılan böğrünü öp­meye başladı ve:
“-Anam babam sana feda olsun yâ Rasûlallah! İşte ben bunu yapmayı kastetmiştim,” dedi. (Hâkim, el-Müstedrek, 3/288; Taberânî, el-Mu'cemü'l-Kebîr, nr. 556, 557.)
Her Güne Bir Esma-ül Hüsna (Allah’ın En Güzel İsimleri)
er-Rahmân: Dünyada, iyi de olsa, kötü de olsa, mü’min de olsa, kâfir de olsa, hiçbir ayrım yapmadan, nimetini bütün kullarına veren, hepsine karşı sonsuz merhametini gösteren zatın ismidir.
Kısa Günün Kârı
Aleyhine veya lehine olan her hususta adaletli ol!
Lügatçe
kastetmek: Amaçlamak, amaç olarak almak.

1 yorum: