31 Ocak 2011 Pazartesi

Arap kavmini üç şeyden dolayı seviniz

Müslüman milletlerin hepsini severiz. Fakat Arap kavmini, dinde ilk oluşları, Hazret-i Peygamber aleyhisselam'a yakınlıkları, lisanlarının Kur'an dili olması, İslam nimetini eriştirdikleri bütün müslümanların veli nimeti oldukları için hepsinden  ziyade severiz.

Buna dair hadisleri gösterelim:

"Arap kavmini üç şeyden dolayı seviniz. Ben Arabi'yim. Kur'an Arabi'dir. Cennettekilerin lisanı da Arabi'dir". Hakim,Taberani, Beyhaki (Ebu Hureyre'den rivayet olunmuştur.)

"Arab'a muhabbet iman, onlara buğz etmek ise nifak alametidir." Hakim (Enesten rivayet olunmuştur.)

"Kimler ki Arab'a söverler, onlar müşriklerdir."

Beyhaki (Ömer'den rivayet olunmuştur.)

"Kureyş'e muhabbet imandır. Onlara buğz ise küfürdür. Arab'a muhabbet imandır, buğz küfürdür. Her kim Arab'ı severse beni sevmiş, her kim Arab'a buğz ederse bana buğz etmiş olur. Taberani (Enes'ten rivayet olunmuştur.)


[b]"Beni Haşim ile Ensar'a buğz küfürdar. Arab'a buğz nifaktır.
Taberani (Enesten rivayet olunmuştur.)


"Arab zelil olursa, İslam zelil olur."
Ebu Ya'la el-Mavsili (Cabir'den rivayet olunmuştur.)

"Her kim Arab'ı severse, bana olan muhabbeti dolayısıyle sever."Beyhaki (İbni Ömer'den rivayet olunmuştur.)

Her kim Arab'a muhabbet ederse, o beni hakikaten sevendir."Ebuşşeyh (İbni Abbas'tan rivayet olunmuştur.)

Mühim bir açıklama:

Yukarıdaki hadislerde ve benzerlerinde bildirilen, Arab'a muhabbet göstermenin lüzumu, o ırkın kendine has bir özelliğinden değil, Peygamber efendimizin onların arasından çıkması ve bütün müslüman milletler üzerinde bir velinimetlik hakkını taşımalarından dolayıdır.

Onlara ve bilhassa Kureyş'e, Muhacirin'e, Ensar'a ve Haşimoğulları'na olan muhabbet, İslam'ın kuruluş yıllarındaki hizmetlerinden dolayıdır. Bunu da inkar eden kimse bulunmaz.

Seyyidler zincirinin 33. ve son halkası Ebu'l Faruk Süleyman Hilmi Tunahan(k.s) Efendi Hazretleri bu konuda şöyle buyuruyor:

Mübarek beldelerin ahalisi için kötü konuşmamak lazım. Hatta hacca varıp gelenler deseler ki, "aç Araplar" veya ne ne suretle olursa olsun onları zemmetmiş olsalar, o hacıların hacları makbul olmaz., Ekseri Peygamberan'i izam oradan geçmiş, bilhassa ahir zaman peygamberi olan Resulüllah Efendimiz dahi oradan çıkmıştır. O mekanlar Hazret-i Allah'ın indinde bile kıymetli yerlerdir. Onun için oraları her zaman methetmek bizim vazifemizdir.

__________________
Dünyaya gelen bir insan, Kâmil bir mürşide bağlanıp nefsini terbiye etmezse, O, isterse cinlerin ve insanların sayısı kadar ibadet yapmış olsun, kirli ve pis olarak ölür. Davud iskenderi (k.s)